P-Secure logo

3 gode råd til at undgå faldgruber ved brug af sociale medier i baggrundstjek

Sociale medier er blevet en fast del af vores hverdag, og mange virksomheder bruger dem også som en del af deres baggrundstjek på potentielle eller nuværende medarbejdere. Der kan være mange nyttige informationer at hente på sociale medier, men der er også en række faldgruber, som det er vigtigt at være opmærksom på.

Billede af en iPhone med en række sociale medier på skærmen
2.10.2024

Sociale medier er blevet en fast del af vores hverdag, og mange virksomheder bruger dem også som en del af deres baggrundstjek på potentielle eller nuværende medarbejdere. Der kan være mange nyttige informationer at hente på sociale medier, men der er også en række faldgruber, som det er vigtigt at være opmærksom på. I denne artikel giver vi dig 3 gode råd til, hvordan du kan undgå nogle af de mest almindelige faldgruber og bruge sociale medier på en etisk og ansvarlig måde i dine baggrundstjek.

1. Objektivitet

Det første råd er at være objektiv i din vurdering af de informationer, du finder på sociale medier. Det kan være nemt at lade sig påvirke af personlige fordomme eller forudindtagede holdninger, men det er vigtigt at forholde sig neutralt og faktuelt til oplysningerne.

2. Verifikation

Det andet råd er at bekræfte de oplysninger, du finder på sociale medier, med den pågældende person. Der kan nemt opstå misforståelser eller fejltolkninger, når man kun ser et udsnit af en persons liv på sociale medier. Ved at tage en samtale med personen kan du få afklaret eventuelle uklarheder og undgå at træffe beslutninger på et forkert grundlag.

3. Etik

Det tredje råd er at respektere privatlivets fred og undgå at indsamle eller videregive unødvendige oplysninger om medarbejderens privatliv. Selvom oplysningerne er offentligt tilgængelige på sociale medier, betyder det ikke nødvendigvis, at de er relevante for ansættelsesforholdet. Sørg for kun at bruge oplysninger, der har direkte betydning for personens evne til at varetage stillingen, og behandl dem fortroligt.

Hvis du har spørgsmål til processen eller brug for hjælp til at komme i gang, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.

Datatilsynet har udgivet en vejledning om databeskyttelse i ansættelsesforhold, som også omfatter brugen af sociale medier i ansættelsesprocessen. Vejledningen fokuserer på reglerne for opbevaring, videregivelse og sletning af personoplysninger samt rettigheder for ansatte og ansøgerer. Du kan finde vejledningen ved at klikke her.

Datatilsynets vejledning henviser iøvrigt til GDPR-lovgivningens artikel 5 og 13. Du kan få et overblik over de to artikler herunder.

Artikel 5: Principper for behandling af personoplysninger

Artikel 5 fastlægger de grundlæggende principper for behandling af personoplysninger, herunder:

  • Lovlighed, rimelighed og gennemsigtighed: Personoplysninger skal behandles lovligt, rimeligt og på en gennemsigtig måde i forhold til den registrerede.
  • Formålsbegrænsning: Oplysninger skal indsamles til udtrykkeligt angivne og legitime formål og må ikke viderebehandles på en måde, der er uforenelig med disse formål.
  • Dataminimering: Kun de nødvendige oplysninger i forhold til formålet må behandles.
  • Rigtighed: Oplysninger skal være korrekte og om nødvendigt ajourføres.
  • Opbevaringsbegrænsning: Oplysninger må ikke opbevares længere end nødvendigt.
  • Integritet og fortrolighed: Oplysninger skal behandles på en måde, der sikrer passende sikkerhed

Artikel 13: Oplysningspligt ved indsamling af personoplysninger hos den registrerede

Når personoplysninger indsamles direkte fra den registrerede, skal den dataansvarlige give følgende oplysninger:

  • Identitet og kontaktoplysninger på den dataansvarlige.
  • Formålene med behandlingen og retsgrundlaget herfor.
  • Eventuelle modtagere af personoplysningerne.
  • Hvor længe oplysningerne vil blive opbevaret.
  • Rettigheder for den registrerede, såsom retten til indsigt, berigtigelse og sletning.

Seneste opdateringer