P-Secure logo

Baggrundstjek skal gennemføres proportionelt – 3 gode råd til at sikre balance

Baggrundstjek bør gennemføres på alle niveauer i en virksomhed, men omfanget af et baggrundstjek skal tilpasses til den funktion som personen skal bestride.

Billede af en fugl siddende på røret fra en kanon
11.10.2024

Virksomheder har et legitimt behov for at beskytte deres interesser og sikre, at de ansætter kvalificerede og pålidelige medarbejdere. Baggrundstjek kan være et effektivt redskab til at opnå dette mål, men det er afgørende at finde den rette balance mellem virksomhedens sikkerhedsbehov og respekten for ansøgerens privatliv.

1. Relevans

Det første råd er at sikre, at du kun indhenter informationer, der er relevante for stillingen. Selvom det teknisk set er muligt at indhente mange forskellige typer af informationer om en medarbejder, er det ikke altid nødvendigt eller acceptabelt. Fokuser på de informationer, der har direkte betydning for medarbejderens evne til at varetage stillingen.

2. Nødvendighed

Det andet råd er at vurdere omfanget af baggrundstjekket i forhold til stillingens ansvarsniveau. Jo mere betroet en stilling er, jo mere omfattende kan baggrundstjekket være. Det er dog vigtigt at huske, at selv for meget betroede stillinger skal baggrundstjekket stadig stå mål med stillingen og ikke være unødigt indgribende.

3. Lovgivning

Det tredje råd er at sørge for at overholde gældende lovgivning, herunder GDPR og eventuelle særlige regulatoriske krav for netop jeres sektor. Dette kan omfatte krav til indhentning af samtykke, opbevaring og sletning af data samt medarbejderens ret til indsigt i de indsamlede oplysninger. Sørg for at have styr på reglerne og implementer dem i jeres procedurer for baggrundstjek.

Proportionalitet er nøgleordet, når det kommer til baggrundstjek. Ved at følge de 3 gode råd i denne artikel kan du sikre, at jeres baggrundstjek står mål med stillingen og overholder gældende lovgivning. Det handler om at finde den rette balance mellem virksomhedens behov for sikkerhed og medarbejderens ret til privatliv. Hvis du har spørgsmål til processen eller brug for hjælp til at komme i gang, er du altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.

Seneste opdateringer